dimecres, 19 d’octubre del 2016

El vermut Rofes


Aquest estiu vaig anar a Reus amb l'esperança de trobar unes finques que apareixien en un document de l'any 1804, on en Miquel Matarrodona Gay, llogava unes cases del carrer Sant Vicenç nº21 i 23, com a administrador de la família Llaveria per la mort del seu sogre, a la família Moragas.


Mercat a Reus


El carrer Sant Vicenç, mirant el mapa de la ciutat, queda molt a prop del casc històric, i aquest fet vaig pensar que em donava  possibilitats de trobar les cases més o menys en el seu estat original. La meva sorpresa va ser quan era al davant. L'estructura em va semblar efectivament antiga, encara que amb algunes modificacions, si pensem que la família Llaveria ho tenien, com a mínim, des de principis del segle XIX. Ara és un restaurant que des del 1909 l'ha ocupat la família Rofes, on hi havien tingut una fàbrica de vermut amb el mateix nom. Annexe a la casa hi ha una gran sala del mateix restaurant que segurament havien estat els magatzems de l'antiga fàbrica, on  ara s'hi exposen unes botes antigues i alhora serveix de menjador per fer banquets.


Carrer Sant Vicenç 21-23



Magatzem fàbrica Rofes


Fent una mica d'història, el vermut al Baix Camp va patir un fort impuls a finals del segle XIX i principis del XX, després que s'introduís a Barcelona a l'any 1850, provinent de la regió Italiana del Piamont. Gràcies a la qualitat dels seus vins blancs, Reus, com a capital de comarca, va exportar aquesta beguda per tota Catalunya, Espanya, i després per tot el món.


Vermut a Reus 

Com he dit abans les cases del carrer sant Vicenç primerament van ser ocupades pels Moragas, una família benestant procedent de Valls, a l'any 1804. Poc temps després, a l'any 1807, en Miquel Matarrodona Gay va morir prematurament i l'administració d'aquestes finques més la resta del patrimoni dels Llaveria les va portar un administrador extern a la família. No sabem quan de temps els Moragas van ocupar les dues cases, però si coneixem per documents posteriors que la propietat i l'administració va passar a mans de l'únic fill del matrimoni format per en Miquel i la seva esposa, l'Antònia Llaveria,  en Miquel Matarrodona Llaveria.

Mentre l'hereu va viure a Reus va administrar els béns de la seva família materna i també les cases del carrer Sant Vicenç, fins i tot quan va marxar a Barcelona a mitjans del segle XIX encara conservava tot aquest patrimoni. En el seu testament de l'any 1870 tornen a aparèixer les cases quan vol deixar-les al seu fill, Miquel Matarrodona Maza, i en fa usufructuària a la seva dona, la Justa de la Maza. Uns anys després de la seva mort, l'any 1881, la Justa les hipoteca en motiu del casament del seu fill Miquel. A partir d'aquest moment les cases del carrer Sant Vicenç no les trobem a cap document més, però possiblement fossin venudes l'any 1904 a Marcel·lí Rofes que ja elaborava vermut des del 1890, al carrer Anselm Clavé, de la mateixa ciutat de Reus.