dilluns, 14 d’abril del 2014

La foto del Passatge Forasté



Era una fotografia gairebé oblidada. Més d'un cop havia estat a punt de desfer-me'n, però el seu destí no devia ser les escombreries. La vaig guardar esperant que arribés el seu moment. Un matí fent un recull de fotos per publicar al bloc, es va fer present altra vegada, i l'hi vaig posar més atenció. En aquell moment vaig pensar que no era possible que els Santonja l'haguessin guardat si no tenia cap interés. Els horts i les cases de la imatge devien ser un paisatge habitual per ells. Un lloc que devien haver trepitjat i que volien inmortalitzar, fent-hi una foto que van encarregar al fotògraf de la família, en Miquel Matorrodona, casat amb la Rosa Santonja.

 Així que vaig decidir a posar-la a la xarxa esperant, que algú pogués dir-ne alguna cosa, i sobretot esbrinar si es tractava del carrer Balmes amb Passatge Forasté on la meva família havia tingut propietats .  L'allau de correus va ser impressionant, la majoria de gent que vivien o havien viscut en aquesta zona. Una pista important, donat que el paisatge urbà ha canviat molt, eren els turons que es veien al fons, la resta era més difícil d'identificar. Les respostes majoritàries eren que la foto corresponia al carrer Balmes, en aquell moment una riera coberta pels horts i un camí, com es podia veure en la part inferior de la imatge. El que no sabíem identificar era l'edifici que es veia en el centre, semblava un col.legi o poder una altra cosa. Fins que un correu em va aclarir que aquella construcció era la fàbrica dels Santonja. En posteriors recerques he trobat uns plànols que coincideixen totalment amb l'estructura de la fàbrica.

La fotografia, de finals del segle XIX, està feta des de l’actual carrer Moragas a l'alçada dels jardins del Maluquer. Els horts que es veuen en primer terme estarien entre l’actual carrer Balmes i el Passatge Forasté. Darrera a la dreta, el carrer Bertran, i al fons a l’esquerra el passeig de Sant Gervasi . A la part del darrera, i d’esquerra a dreta, es veuen tres turons que són la Creueta del Coll, el Coll, i el Carmel . A la part central, com ja hem dit, la fàbrica de “ Hijos de Francisco Santonja” dedicada a la fabricació de cintes i galons de seda i els seus derivats, oberta l’any 1880 i tancada el 1908. Era en aquell moment la quarta fàbrica mes important de Sant Gervasi segons la contribució industrial i de comerç.

Els Santonja, l'any 1875, de la mà d'en Fco de Paula Santonja Camprodon, compra a Francesc de Assís Forasté una finca al P/ Forasté de 1668 m₂ i una peça de terra de 4 hectàrees. Es compromet a construir per valor de 6416 pessetes en el termini de dos anys, també construir una cerca i parets pel perímetre de la finca. El seu germà, Josep, té el terreny del costat de 932 m₂. Els dos germans s'instal.len a la zona fins que el 30 de Novembre de1880,construeixen una quadra destinada a obrador a 4 metres de la tanca exterior.

 La primera notícia d'activitat productiva és de l'any 1883 i sembla que perdura fins el 1908. Figura com a fàbrica de cintes de seda “ Hijos de Francisco Santonja” al Passatge Forasté nº 22-24. El propietari, en Fco de Paula, viu al passatge Forasté nº 26 ( abans nº 5?), la casa té sotans, 1er i segon pis. L'administrador es diu Esteban Torrabadell viu al nº 22 baixos. El seu germà Josep consta com a propietari de la casa del passatge Forasté nº 28-30 ( hi viu esporadicament ). Té tenda i 1er pis, al nº 28, i tenda amb 1er pis, al nº 30, on viu un guarda, en Ramón Ferrer. ( informació de l'any 1891).



No sabem la raó del cessament de l'activitat de “ Hijos de Francisco Santonja”al Passatge Forasté, suposem que una baixada forta de la demanda, i també l'existència de l'altra fàbrica dels Santonja que tenien a Barcelona, en ple funcionament en aquella època. Fonts orals de la família parlen que a principis dels anys 40 del segle XX encara existia l'edifici, malgrat que ja no era de la seva propietat.